Welches Fleisch eignet sich am besten für Beef Jerky?

Welk vlees is het beste voor Beef Jerky?

Benjamin Jacobs

Hoogwaardige Beef Jerky kenmerkt zich door een heerlijke smaak, een aangename textuur en een goede houdbaarheid. Om dit alles te bereiken, is het cruciaal om het juiste vlees te gebruiken.

Wij vertellen je welke beef bijzonder goed geschikt is voor de productie van heerlijke jerky.

Beste vlees voor Beef Jerky: Dit is bijzonder belangrijk

De kwaliteit en soort vlees hebben een grote invloed op de uiteindelijke smaak van Beef Jerky. Het is daarbij bijzonder belangrijk dat er een geschikt stuk rundvlees wordt gekozen. Hoewel vet vlees in veel gerechten bijdraagt aan een bijzondere smaakervaring, is het minder geschikt voor gedroogd vlees.

Welk stuk vlees het beste is voor de productie kan niet eenduidig worden beantwoord. Er zijn dus verschillende mogelijke recepten die tot heerlijke Beef Jerky kunnen leiden. Alle geschikte delen van het rund hebben echter gemeen dat ze een relatief laag vetgehalte hebben. Overmatig vet zou negatieve gevolgen hebben voor de smaak, de textuur en de houdbaarheid van gedroogd vlees. Om deze reden worden meestal delen van het achterbeen, de heup en de rug geprefereerd.

Daarnaast moet het vlees zo vers en van hoge kwaliteit mogelijk zijn. Om een optimale kwaliteit te bereiken, moet vooraf invriezen of opslag in de koelkast worden vermeden. In plaats daarvan moet direct na de aankoop van zo vers mogelijk rundvlees met de productie worden begonnen.

Welk deelstuk is het beste Beef Jerky vlees?

Afhankelijk van de regio en het land hebben de rundvleesdelen verschillende benamingen. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen het hoofd, de hals of nek, de schouder, de borst, de rug, de buiklap en de achterpoot. Uit de verschillende delen worden weer tal van kleinere sneden gemaakt - waaronder bijvoorbeeld tenderloin of T-bone.

Er zijn enkele sneden die zich in de traditionele productie van Beef Jerky in Amerika door de jaren heen bijzonder hebben bewezen.

Lendestuk

Het Sirloin Steak wordt in het Nederlands ook wel Hüftfilet of Hüftkern genoemd. Het ligt in de runderschouder nabij de wervelkolom en is bijzonder mals. In vergelijking met andere delen die geschikt zijn voor Jerky, is het iets vetter. Dit zorgt voor een bijzondere smaak, zonder een verhoogd risico om snel te bederven.

Kort Ver

Het Short Loin komt uit het achterste deel van de rug en wordt ook wel Hochrippe genoemd. Het is optimaal geschikt voor de productie van heerlijke Beef Jerky. Hoewel het in vergelijking met andere stukken relatief duur is, kan een investering de moeite waard zijn.

Flank

Het Flank of de Dünnung bevindt zich in de voorste buikflap van het rund. Het is zeer smaakvol vlees met een bijzondere toets. Bovendien kenmerkt het zich door een relatief laag vetgehalte en karakteristiek lange vezels.

Oog van Rond

Het Eye of Round wordt in Nederlandstalige landen ook wel Witte Schouder, Semmerrol, Staartrol of Ronde Mock genoemd. De ovale spier bevindt zich in het achterste gedeelte van de runderschouder, heeft sterk ontwikkelde vezels en kan gemakkelijk in reepjes worden gesneden. Ook vanwege het lage vetgehalte is deze snit goed geschikt voor de productie van Beef Jerky.

Bovenste ronde

De Top Round is een steak uit de bovenste schouder van het rund, die tussen de Eye of Round en de Bottom Round ligt. Het deel van de bovenpoot kenmerkt zich door een laag vetgehalte en een goede vetverdeling. Om deze reden is het zowel geschikt voor het maken van roulades als van beef jerky.

Onderste ronde

Het Bottom Round komt uit de buitenste spier van het bovenste achterbeen. Het is een mager en niet bijzonder mals stuk vlees, dat zich uitstekend leent voor de productie van gedroogd vlees. Naast zijn rijke smaak biedt het het voordeel dat het in vergelijking met veel andere vleesdelen relatief goedkoop is.

Jerky van andere vleessoorten

Hoewel rundvlees de klassieker is voor de productie van jerky, kan het ook van andere soorten worden gemaakt. In het verleden bestond de lekkere snack vaak uit bison, hert en ander wild. Tegenwoordig wordt vooral varkensjerky, dus jerky van varkensvlees, als een populair alternatief beschouwd. Als je een fan van varkensvlees bent, dan komt onze Pork Jerky Austrian Style vast en zeker overeen met jouw smaak. Daarnaast zijn bijvoorbeeld eland en kalkoen geschikt voor de productie van gedroogd vlees.

Veelgestelde vragen: Beef Jerky - Welk vlees is het beste?

Welke delen van het rund zijn het meest geschikt voor Beef Jerky?

Theoretisch kun je voor Jerky alle delen van het rund gebruiken die niet te vet zijn. Vooral hebben zich echter snits zoals Lende, Korte Lende, Flank, Oog van Ronde, Bovenste Ronde en Onderste Ronde bewezen.

Geschikt zijn ook andere vleessoorten voor jerky?

Jerky werd traditioneel meestal van wild gemaakt. Tegenwoordig zijn vooral varkensvlees, kalkoen en eland populaire alternatieven voor beef jerky.

Waaruit kenmerkt goed vlees voor Beef Jerky zich?

Goed vlees voor Beef Jerky moet niet alleen vetarm zijn, maar ook zo vers mogelijk en van hoge kwaliteit. Hoe beter de kwaliteit, hoe beter de smaak.

Ben Jacobs

Ben Jacobs, oprichter van SimpleJerky, bracht zijn passie voor authentieke Beef Jerky uit de VS naar Oostenrijk. Geïnspireerd door kindherinneringen aan kleine, familiebedrijven in het landelijke noordwesten van Connecticut, creëert hij handgemaakte jerky met de hoogste kwaliteitsnormen, vrij van kunstmatige toevoegingen en gemaakt van lokaal rundvlees.

Terug naar de blog
laat een reactie achter